Taekwondo

Taekwondo on taistelulaji, joka tunnetaan myös nimellä taekwon-do sekä tae kwon do. Kyseessä on alun perin koreasta lähtöisin oleva itsepuolustuslaji, joka on kerännyt paljon harrastajia puoleensa. Itsessään sana taekwondo viittaa kahteen hyvinkin erilaiseen taistelulajiin. Toinen laji, johon taekwondo viittaa on Wold Taekwondo Federation, kun taas toinen laji on Kukkiwonin hallitsema taekwondo. Suomeksi kyseinen laji tarkoittaa ”jalan ja käden tie” mikä viittaakin juuri siihen, mitä taekwondon aikana tapahtuu.

taekwondo

Taekwondon historia

Taekwondo on kehittynyt saaden vaikutteita, jopa 2 000 vuotta vanhoista korealaisista taisteluperinteistä. Kyseinen laji on saanut eniten vaikutteita Shöyökan -karatesta, mutta siitä löytyy myös hieman vaikutteita japanilaisesta jujutsusta sekä korealaisesta hapkidosta. Ensimmäinen Kwan koulu onkin perustettu jo vuonna 1975 ja kuten arvatakin saattaa, koulu perustettiin Koreaan. Samaan aikaan yksi lajin merkittävimmistä henkilöistä Choi Hong Hitä alkoi kehittämään Odogwanista modernin kaltaista lajia Korean armeijan 29. divisoonassa. Vuonna 1955 komitea nimesi lajin Taekwondoksi, jonka jälkeen laji alkoi leviämään yliopiston sekä armeijan keskuudessa. Choi Hong Hi perusti myös International Taekwon-Do Federationin ja jatkoi levittämistä kamppailulajina maailmalle. Kyseisen lajin levittämiseen syntyi poliittisia ongelmia, mikä olellisesti oli pieni takapakki kyseisen lajin saralla. Tällä hetkellä Taekwondo onkin harrastetuin kamppailu urheilulaji koko maailmassa. Sitä harrastaa jopa 70 miljoonaa ihmistä ja harrastajat ovat 200 eri maasta.

Taekwondo Suomessa

Taekwondo saapui suomeen korealaisen mestarin Dae Jin Hwangnin ansiosta. Suomen taekwondo liitto onkin perustettu jo vuonna 1980. Maailman Taekwondo liittoon kyseinen liitto liittyi jo vuonna 1982, samalla se liittyi myös Euroopan Taekwondounioniin. Lisäksi Tampereelta, Hämeenlinnasta ja Vantaalta olevat entiset WTF -harrastajat perustivat Suomen ITF liiton, liitto perustettiin vuonna 1987.

WTF säännöillä pelattava taekwondo saavutti olympiastatuksen vuonna 2000 Sydneyssä. Laji oli ensimmäisenä näytöslajina Soulissa 1988 ja Barcelonassa 1992.

Kilpailusäännökset

WTF -ottelut ovat täyskontakti urheilua, jossa pyrkimyksenä on voittaa vastustaja keräämällä häntä enemmän pisteitä ja tyrmäämään hänet. Tässä lajissa kaikenlaiset lyönnit päähän ovat kiellettyjä, joten pisteitä kerätään pääasiassa potkuilla, jotka ovat sallittuja täydellä kontaktilla vyötärön yläpuolelle, potkut ovat sallittuja myös päähän. Otteluissa käytetään suojia päässä, jaloissa, käsissä sekä vartalossa. Potkusta vartaloon kisaaja nappaa itsellensä yhden pisteen, selän kautta ympäri pyörähtävistä vartalopotkuista saa kaksi pistettä, suorista potkuista päähän kolme pistettä sekä selän kautta pyörähtävistä potkuista päähän saa neljä pistettä. Voimakkaista sekä hyvin ajoitetuista suorista lyönneistä, jotka kohdistuvat vartaloon saa pisteen. Normaalisti pisteitä otteluissa jaetaan 3-4 pisteeseen. Lisäksi lajiin ollaan kehitetty ja kehitetään jatkuvasti elektronisesti pisteosumat tunnistavia järjestelmiä. Osaa näistä onkin jo käytetty sekä testattu EM- sekä MM- kilpailuissa. Olympialaisissa on kuitenkin pysytty normaalissa tuomaripisteenannossa, vuonna 2011 ilmoitettiin kuitenkin, että vuoden 2012 olympiakilpailuissa käytettävän elektronisesti potkut tunnistavaa rintasuojusta.

ITF säännöillä oteltavissa otteluissa kontakti on rajoitettu hallittuihin suorituksiin ja liian kova kontakti on kielletty kokonaan. Potkusta vartaloon saa kaksi pistettä, potkusta päähän taas 3 pistettä ja lyönnistä saa aina yhden pisteen.

Lajin erityispiirteitä

Taekwondossa potkut ovat merkittävässä osassa verrattuna moniin muihin itämaisiin taistelulajeihin. Perusharrastelijalle kyseinen laji tarjoaa myös potkujen lisäksi paljon torjuntoja sekä tietenkin lyöntejä. Kyseessä on monipuolinen ja mielenkiintoinen laji, jossa on haastetta niin uusille kuin vanhoillekin harrastajille. Lajista löytyy harrastajia molemmista sukupuolista ja mikä parasta kaiken ikäisiä. Lajin voi aloittaa nuorella iällä tai jos siltä tuntuu niin vanhempanakin. Suomessa Taekwondoa voi harrastaa miltei missä tahansa suuressa kaupungissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *