Brasilialainen Jujutsu

Brasilialainen jujutsu toiselta kutsumanimeltään BJJ, on brasilialasten herrasmiesten Carlos sekä helio Gracien keksintö. Se on perinteisen japanilaisten jujutsu- sekä judotekniikkojen pohjalta kehittämä kamppailu- ja itsepuolustuslaji, joka on nostanut suosiotaan kovaa vauhtia myös suomalaisten keskuudessa. Kyseinen laji painottuu erilaisiin maassa tehtäviin kamppailutekniikoihin. Kilpailutilanteessa tavoitteena on viedä vastustaja mahdollisimman pian maahan, jossa ottelu lopetetaan lukolla tai kuristuksella. Jujutsun on kerrottu muistuttavan voimakkaasti lukkopainia, ja niiden suurin ero onkin, että brasilialaisessa jujutsussa käytössä on puku, kun taas lukkopainissa pukua ei ole ollenkaan. BJJ on tullut tutuksi maailmalla 1990 -luvun alussa, kun pienikokoiseksi tituleerattu Royce Garcie voitti UFC -vapaaottelukilpailuja käyttämällä erilaisia BJJ tekniikkoja suurempi kokoisia kilpailijoita vastaan.

Kyseinen laji sopii vallan mainiosti ihan kaiken ikäisille, niin perheen nuorimmille kuin vanhemmillekin. Koolla ei myöskään tässä lajissa ole niinkään väliä. Kyseessä on todella yksinkertainen ja ennen kaikkea tehokas kuntoilulaji. Jo alkeiskurssista lähtien BJJ treeneissä harjoitellaan lajin lisäksi kehonhallintaa, kestävyyttä sekä tietenkin voimaa, sillä jokainen kyseisistä osa-alueista on hyvin tärkeä osa lajia. Lajin harrastajilta kyseinen suoritus vaatii niin kärsivällisyyttä, kestävyyttä kuin myös voimaa. Näitä tekniikoita sovelletaan harjoitusotteluissa, joita lajikielellä kutsutaan sparriksi.

Asu ja vyöt

Brasilialaisessa jujutsussa on kaksi erilaista vyöjärjestelmää: aikuisille sekä junioreille. Kaikkiin värivyöarvoihin on mahdollista kerryttää 4 kappaletta natsoja, ennen kuin eteneminen seuraavaan vyöarvoon on mahdollista. Brasilialaisessa jujutsussa on koulukunnasta riippuen erilaisia vyökokeita tai vyöarvoja, joka myönnetään teknisen osaamisen tai kamppailutaidon perusteella.

Junioreiksi luokitellaan 16 -vuotiaasta alaspäin olevat harrastajat. Vöiden värit ovat seuraavanlaiset:

 • Valkoinen
 • Harmaa
 • Keltainen
 • Oranssi
 • Vihreä

Aikuisten vyöarvot ovat 16 -vuotiaasta ylöspäin seuraavanlaiset:

 • Valkoinen
 • Sininen
 • Purppura
 • Ruskea
 • Musta
 • Punainen

Carlos Gracie

Carlos Gracie on herrasmies, joka muutti 19 vuotiaana perheensä kanssa Rio De Janeiroon, missä hän aloitti kilpailun sekä opettamisen kamppailulajien osalta. Janeirossa Carlos opetti aktiivisesti erilaisia kamppailutaitoja ja osoitti kehittämisensä tekniikoiden ja tehokkuuden voittamalla suurempi kokoisia ja vahvempia vastustajia. Vuonna 1925 Carlos palasi takaisin Rio De Janeiroon, jonne hän on avannut ensimmäisen jujutsu koulunsa. Koulun avaamisesta lähtien Carlos on jakanut tietämystään myös veljilleen, samaan aikaan soveltaen ja hioen tekniikoitaan soveltuman luonnostaan heikommille ottelijoille. Lisäksi Carlos opetti veljilleen hänen elämän filosofiansa, mikä oli osa hänen luonnonmukaisen ravinnon konseptiaan. Carlos otti asiakseen osoittaa brasilialaisen jujutsun ylivertaisuus ja tietenkin rakentaa lajista hänen koko sukunsa perinne. Tästä syystä Carlos päättikin haastaa aikansa kuuluisimpia ja kovimpia vastustajia haasteotteluihin. Näissä otteluissa itse Carlos sekä hänen veljensä ottivat vastaan kymmeniä kiloja painavampia vastustajia. Otteluiden voitoilla he hankkivatkin nopeasti tunnustusta sekä mainetta taidoillaan ja tietenkin käyttämillään tekniikoilla.

Carlosin ja hänen veljensä ansiosta Brasilian jujutsua harrastetaan nykyään kaikkialla maailmassa, myös japanissa. Lajille on tässä vaiheessa kehittynyt hallinnolliset säännöt sekä jo aikaisemmin mainittu vyöjärjestelmä. Näiden sääntöjen myötä koko lajille koitti täysin uusi aikakausi! Nykyään BJJ onkin laajalti organisoitu laji kansainvälisine ja kansallisine lajiliittoineen. Kansainvälistä lajiliittoa on ollut myös perustamassa Carloksen poika Carlos Gracie Jr. Nykyisin liitto järjestää kilpailut Brasilian lisäksi myös USA:ssa, Euroopassa sekä Aasiassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *