Lasten vapaaottelusta leikki on kaukana

Vapaaottelua on lastenkin mahdollista harrastaa ja nuorimmat harrastajat Amerikassa saattavatkin olla vasta viisivuotiaita. Lasten vapaaottelu on maailmalla herättänyt kiivasta keskustelua ja tämä Suomessakin sallitusta harrastuksesta mietitään, opettaako se lapsia vain lyömään vai hallitsemaan lyömistä.

vapaaottelu mma

Tiukasti säänneltyä ottelua

Suomessa vapaaottelun juniorit eli 10 – 18 -vuotiaat, ovat voineet vuoden 2014 alusta lähtien osallistua vapaaottelukilpailuihin. Vapaaottelu on erittäin raju laji, josta on aikuisten ja lastenkin tasolla leikkikaukana, joten lajin rajuudesta johtuen junnujen kilpailuihin osallistumisen salliminen on aiheuttanut myös kovaa kritiikkiä. Mixed Martial Arts on kuitenkin täyskonktakti, kamppailu-urheilulaji, jossa yhdistellään useita erilaisia tekniikoita. Lasten vapaaottelun vastaanpuhujat ovat erityisen huolestuneita päähän kohdistuneista iskuista, joilla voi olla elämää mullistavia seuraamuksia. Puolesta puhujat haluavat kuitenkin korostaa, että tämä laji perustuu nimenomaan tekniikoihin, joista yksi ehdoton, tärkein on iskujen väistäminen.

Moni lapsi vapaaottelija voi tästä lajista tehdä itselleen kuitenkin myös ammatin ja monen haaveissakin se on. Junioritasolla aloitettu harrastus mahdollistaa ottelukokemusten keräämisen sekä monien mielestä kilpaileminen on vapaaottelu harrastuksen kirsikka kakun päällä. Lasten vapaaottelun vastustajien mukaan nuoret ottelijat eivät ole tarpeeksi kypsiä tajutakseen, mitä tekevät kehässä ja kilpaileminen pitäisi ehdottomasti aloittaa vasta myöhemmin kypsemmässä iässä.

Lasten vapaaottelu kilpailuissa on kuitenkin tiukat säännöt eikä kehässä mätkitä holtittomasti menemään. Lastenkaan vapaaottelu ei siis ole mitenkään ”vapaata”, vaan säännöt sitäkin ohjaavat. Junioreilta löytyy myös kunnon varusteet, joihin kuuluu sääri-, käsi- ja päänsuojat paksujen hanskojen lisäksi. Vapaaottelu on oikeasti hyvin tekninen laji ja se korostuu nimenomaan junioriotteluissa. Tuomari löytyy jokaisesta kilpailusta lapsi vapaaottelijoiden välillä, ja tuomarin tehtävä on katsoa ettei kilpailijat esimerkiksi lyö toisiaan tyrmäystarkoituksessa.

Joka junnulle kokeilun arvoinen harrastus

Mielessä on pidettävä, ettei juniorikisoihin sotketa ammattiurheilua. Nuoria ottelijoita ei laiteta ammattilaisten kanssa ottelemaan, jolloin kokemus- ja tasoero olisi ihan liian kestämätön. Vastaanpuhujat ovat huolissaan, että tällainen lasten vapaaottelu harrastus karkaa niin sanotusti käsistä eikä pysy vain kehien sisäpuolella, vaan ryöpsähtää kaduille. Vapaaottelusali luo kuitenkin ammattilaisvapaaottelija Aleksi Kainulaisen mukaan nuoriin nöyryyttä, ja salilla saa purkaa sen kaiken ylimääräisen energian.

Säännöt lasten vapaaottelussa ovat siis tiukat, mutta käyttää saa esimerkiksi kuritusotteita sekä erilaisia lukkoja, jotka ovat MMA:ssa oleellisia. Junioreiden vapaaottelukilpailuissa mahdollisesti tajuttomuushetket ovat johtuneet lähinnä liian sitkeästä vitkuttelusta luovuttamisen suhteen, kun on jäänyt kuristusotteeseen. Ammattilaisotteluissa sallitaan lyönnit päähän vaikka vastustaja olisikin jo matossa, mutta juniori otteluissa tätä ei sallita.

Aikuisten vapaaottelu on raaka laji, mutta kun harrastus aloitetaan jo juniori tasolla, on kehittymismahdollisuudet huimasti paremmat ammattilaiseksi asti. Tämä harrastus vaatii mielen ja kehon saumatonta yhteistyötä, joten rajun lajikuvauksen ei kannata antaa hämätä, että kyseessä olisi vain päätöntä tappelua.

Lasten vapaaottelu takaa junnuille kamppailua, itsepuolustusta sekä hyvää kuntoa. Lapset oppivat siis vapaaottelun parissa puolustamaan itseään, saavat paremman fyysisen kunnon, tutustuvat uusiin ystäviin sekä oppivat lisäksi tärkeitä sosiaalisia taitoja elämässä. Kaikki harrastukset eivät tietenkään kaikille lapsillekaan sovi, mutta mikäli nuorisolla on ylimääräistä energiaa ja kiinnostusta vapaaottelua kohtaan, kannattaa ehdottomasti katsoa ja kokeilla mistä on kyse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *