Makwan Amirkhani – vapaaottelun suurin tähti Suomessa

Makwan Amirkhani (syntynyt 8. marraskuuta 1988) on Iranissa syntynyt suomalainen vapaa-ottelija, joka ottelee Ultimate Fighting Championship -organisaatiossa, UFC. Makwan tunnetaan Suomessa myös tuttavallisemmin nimellä Maku. Amirkhani perheineen on tullut Suomeen YK:n avustamana vuonna 1993. Tuolloin hän aloitti painiharjoittelun liki samantien. Ennen ammattilaisuraansa Amarkhani on kilpaillut vapaapainissa sekä kreikkalais-roomalaisessa painissa. Ensimmäisen vapaaottelunsa hän on otellut lokakuussa 2010. Amirkhani on noussut suomalaisten tietoisuuteen menestyneenä urheilijana sekä poliittisten mielipiteidensä vuoksi, jotka koskevat usein maahanmuuttoa.

makwanamirkhani2

Ultimate Fighting Championchip

Amirkhanin debyyttiottelu oli Tukholmassa 24. tammikuuta vuonna 2015 britti Andy Oglea vastaan. Debyytti oli upea, sillä Amirkhani voitti vastustajan tekemällä hänelle teknisen tyrmäyksen hyppy-polviosumalla sekä lyöntien sarjalla. Tyrmäys tapahtui, kun ensimmäistä erää oli kulunut vain vaivaiset 8 sekuntia.

Toisessa ottelussaan 20. kesäkuuta 2015 Amirkhani voitti Berliinissä järjestetyssä UFC-ottelussa meksikolaisen Masio Fullenin noin puolentoista minuutin jälkeen kuristusotteella.

Kolmannessa ottelussaan Lontoossa 27. helmikuuta 2016 Amirkhani voitti Mike Wilkinsonin tuomariäänin. Amirkhani solmi tammikuussa 2017 neljän ottelun sopimuksen UFC:n kanssa, jossa ottelija saa 40 000 dollaria per ottelu. Voittaja saa summan kaksinkertaisena. Ensimmäisessä ottelussa maaliskuussa Amirkhani koki karvaan tappion, kun hän kohtasi Arnold Allenin ja hävisi tälle tuomariäänin 2 – 1. Me jäämme innolla seuraamaan Amirkhanin tulevia otteluita.

Yksityiselämä

Amirkhani on hyvin tunnettu sosiaalisessa mediassa, jossa hänen lausuntonsa ja hyväntekeväisyystempaukset saavat huomiota. Hänen mielipiteensä koskien erityisesti maahanmuuttoa on saanut laajaa mediahuomiota varsinkin maahanmuuttovirran ollessa Suomeen korkeimmillaan. Amirkhani on osallistunut Mr. Finland kilpailuun vuonna 2012 ja hän sijoittui kilpailussa toiseksi. Amirkhani on valittu myös Vuoden Turkulaiseksi vuonna 2015. Amirkhanilla on 8 sisarusta ja hän on hyvin perhekeskeinen. Amirkhani postailee usein kuvia siskon lapsestaan sosiaalisen mediaan. Kuvat saavat paljon huomiota varsinkin naispuolisilta ihailijoilta. Amirkhani on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja hänellä on monia seuraajia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *