Vapaaottelun historia pähkinänkuoressa

vapaapottelu

Vapaaottelu, eli viralliselta nimeltään Mixed Martial Arts on jo yli vuosikymmenen villinnyt niin harrastajia, ammattilaisia kuin katsojiakin. Laji on saavuttanut suurta suosiota ja nykypäivänä monet vapaaottelijat saavatkin paljon huomiota mediassa, ja heistä nousee ainakin Suomessa julkkiksia. Näistä mainittakoon esimerkkeinä sivustollammekin jo aiemmin esitellyt Makwan Amirkhani, ja nousevana tähtenä Teemu Packalen.

Vapaaottelu on itse asiassa yleisnimitys erilaisiin kilpailuihin, joissa säännötkin ovat toisistaan poikkeavia. Kautta aikain on säännöt vaihdelleet, eikä tässä ole tapahtunut kovin suurta muutosta nykypäivänäkään. Yhäkin säännöt vaihtelevat jonkin verran. Lisäksi eri organisaatioiden välillä on paljon eroja. Näitä esiintyy muun muassa painoluokissa, sallituissa tekniikoissa, puhumattakaan erien tai otteluiden kestosta.

Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että lajit ovat täyskontakti-kamppailu-urheilulajeja, ja niissä on yleensä yhdistelty monia eri tekniikoita useista perinteisistä kamppailulajeista. Hyvin tavallista on, että säännöissä sallitaan monipuolisia pysty- ja mattotekniikoita, iskuja ja lukkoja. Ottelut käydään yleensä vapaaottelukehässä tai vaihtoehtoisesti häkissä. Selkein jako on aina amatööri- ja ammattilaisvapaaottelun välillä.

Jo aivan 1990-luvun alussa alkoi pikkuhiljaa vapaaottelu nykyisen muodon nousukausi. Kuitenkin juuret voidaan nähdä ulottuvan jopa antiikin ajan Kreikkaan, missä vastaavanlainen laji nähtiin jopa Olympian kisojen ohjelmistossa. Rooman valtakunnan aikaan laji muuttui arvatenkin entistä raaemmaksi luonteeltaan, ja Rooman luhistumisen jälkeen laji katosi Euroopasta useiksi sadoiksi vuosiksi.

Erilaisten kamppailutyylien yhdistelyn ja kehittelemisen tietynlaisena isänä voidaan pitää Bruce Leetä. Hänen ansioistaan tämänkaltainen urheilu alkoi saavuttaa suurta suosiota 1960- ja 1970-luvuilla. Kuten aiemmin todettiin, varsinainen vapaaottelun läpimurto antoi kuitenkin odottaa vielä itseään. Kun Yhdysvalloissa järjestettiin 90-luvulla Ultimate Fighting Championship -turnaus, alkoi tietoisuus lajista ja kiinnostus lajia kohtaan levitä. Tuolloin säännöt olivat todella väljät verrattuna nykyisiin. Ottelijoilla ei esimerkiksi koskaan ollut hanskoja eikä ottelijoita eroteltu esimerkiksi painoluokkiin. UFC sai kuitenkin paljon negatiivista huomiota osakseen ja alkoikin kehitellä parempia sääntökä, ja tätä kautta päätyi toimimaan eräänlaisena uranuurtajana koko lajille.

Laji on aikojen saatossa muovautunut ja muuttunut suuresti. Alan asiantuntemus ja tietotaito on kehittynyt vuosien varrella. Tänä päivänä vapaaottelijat eivät ole yleensä minkään tietyn lajin harjoittajia, vaan heidän tavoitteenaan on hallita entistä tehokkaampia tekniikoita ja yhdistellä niitä tehokkaasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *