Itsepuolustuslajit

Tällä kertaa keskitymme siihen, mitä muita kamppailulajeja vapaaottelun lisäksi on olemassa, ja nimenomaan lajeja, joita käytetään itsepuolustuksessa. Olemme ottaneet tekstiin mukaan ne lajit, jotka me koemme merkityksellisimpinä itsepuolustuslajeista. Tutustumme kolmeen lajiin: Krav Magaan, Taekwondoon, sekä Aikidoon. Olemme itse kokeilleet kyseisiä lajeja, ja pidämme niitä merkittävinä, vaikka vapaaottelu onkin yhä suosikkimme.

Krav Maga

Krav Maga on Israelista kotoisin oleva itsepuolustusjärjestelmä, joka perustuu ihmisten luontaisiin reaktioihin hyökkäystilanteessa. Laji on kehitetty nimenomaan itsepuolustusta varten, eikä siinä näin ollen järjestetä kilpailuita. Krav Magan periaatteet perustuvat tehokkuuteen oikean elämän tilanteissa. Lajin periaatteita ovat muun muassa siirtyä puolustautumisesta hyökkäykseen mahdollisimman pian, käyttää kehon luonnollisia refleksejä, sekä iskeä mihin tahansa haavoittuvaan kohtaan. Hyökkäysten tavoitteena on lopettaa hyökkäys mahdollisimman nopeasti ja pystyä poistumaan paikalta.

Taekwondo

Korealainen itsepuolustuslaji, Taekwondo, on kehitetty perustuen jopa tuhansia vuosia vanhoihin taistelumenetelmiin. Laji on saanut erilaisia suuntauksia vuosien varrella, ja nykyään Taekwondossa voi kamppailla sekä täyskontaktisarjassa että sarjassa, joka keskittyy hallittuihin suorituksiin. Lajissa tärkeää ovat muun muassa todella nopeat, hallitut liikkeet.

Aikido

Aikido on laji, joka on kehitetty Japanissa 1900-luvun alussa. Sille ominaisia piirteitä ovat esimerkiksi hyökkääjän voimaan ja liikkeeseen mukautuminen, ja sen hyväksikäyttö. Aikidon tekniikat ovat pehmeitä, ja lajin tarkoituksena ei ole vastustajan vahingoittaminen. Nykypäivänä lajista on kehittynyt eri versioita, joista kaikilla on omat suuntauksensa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *