Judo harrastuksena

Näin kevään tullen monille tulee mieleen aloittaa uusi harrastus, tai vaikka laittaa lapsensa kesäleirille tutustumaan uuteen liikuntaharrastukseen. Päätimme tässä tekstissä kertoa Judosta, joka on kamppailulaji, joka on erityisesti sopiva myös nuoremmille lapsille. Monet lajin harrastajista ovat aloittaneet judon jo ennen kouluikää. Toki myöhemminkin voi aloittaa, vielä aikuisiälläkin.

Mitä on judo?

Judo on alunperin Japanista lähtöisin oleva kampailulaji. Sen tekniikat perustuu siihen, että vastustajan voimaa käytetään häntä itseään vastaan. Judossa esiintyykin paljon maatekniikan käyttöä, sekä erilaisia heittoja, ja sidontoja. Lapsena aloitettu judo on enemmän oppimista leikin kautta, eikä vaativia sidontoja harjoitella ennen 15 vuoden täyttämistä. On siis turha pelätä, että laji olisi vahingollinen myöskään pienille lapsille. Päin vastoin, judossa opetellaan toisten ihmisten kunnioitusta, ja tunteiden hallintaa. Judon harrastaja oppii lapsesta saakka hillitsemään itseään, ja tunteitaan, ja olemaan vahva, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Judossa ei pyritä vahingoittamaan vastustajaa, vaan päinvastoin.

Judossa, kuten useimmissa kamppailulajeissa, on eri asteisia vöitä, joiden avulla tiedetään, millä tasolla judon harrastaja on. Aivan aloittelijat aloittavat valkoisesta vyöstä, ja etenevät siitä eteenpäin, aina punaiseen vyöhön asti. Judossa erikoista on se, että musta vyö ei ole korkein, kuten esimerkiksi karatessa. Mustia vöitäkin saattaa olla eri tasoisia.

Lajia voi nykyään harrastaa melkein missä tahansa isoista kaupungeista, ja osassa pienemmistäkin. Seuraan liittyminen kannattaa. Judoliiton sivulta löytää enemmän tietoa seuroista, jotka tarjoavat judo-opetusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *