kendo

Kendo kamppailulajina

Kendo on japanilaiseen miekkailuun phjautuva kamppailulaji. Kendo muodostuu kahdesta japanilaisesta sanasta: ”ken” tarkoittaa miekkkaa ja ”do” tietä. Sananmukaisesti kendo tarkoittaa miekan tietä.

kendo

Kendon ”tien” tavoitteena on kehittää harjoittelijan mieltä, kehoa ja niiden yhteistoimintaa. Kendon harjoittelijan tavoitteena on energian, tekniikan ja kehon sulava yhteistoiminta, kirjaimellisesti mieli-miekki-keho -yhteistyössä ja harmoniassa. Nykyään kendossa on neljä lyöntikohtaa: lyönti päähän eli men, lyönti ranteeseen eli kote, lyönti kylkeen eli do ja pisto kurkkuun eli tsuki. Lyöntikohdat on nimetty niitä suojaavien suojausten mukaan.

Nykyiseen muotoonsa kendo on muovautunut oikeilla miekoilla käydyistä, jopa kuolemaan asti otelluista kamppailuista ja sotataidoista. Nykyään kendo on budo-laji, jota voi harjoittaa turvallisesti. Myöskään harjoittelun tavoitteet eivät ole sotaisia. Kendo-varusteet ja bambumiekka mahdollistavat kvankin kontaktiharjoittelun ilman vakavia loukkaantumisia. Kendon lyönnit suunnataan määrättyihin lyöntipaikkoihin, pistepaikkoihin, jotka on tehokkaasti suojattu suojavarusteilla. Kendossa lyönnit tuevat aina ylhäältä alas, eikä jalkoihin kohdistuvia lyöntejä enää ole. Alhaalta ylös kohdistuvia lyöntejä varten tehtävät suojavarusteet olisivat liian vaikeita kantaa päällä tai edes valmista. Kendon osuma-alueet on valittu paitsi niiden vaikeuden takia myös siksi, että todellisilla miekoilla taistellessa kyseiset alueet olisivat joko tappaneet vastustajan heti tai ainakin tehneet tämän toimintakyvyttömäksi.

Suomessa on nykyisin noin 19 kendoseuraa 16 eri paikkakunnalla ja kendoharrastajia yhteensä hieman alle 800 henkeä. Suurimpana kendokaupunkina mainittakoon Helsinki, jossa toimii jopa kolme eri seuraa. Merkittävän laajentumisen kendo koko Suomessa vuonna 1999, jolloin toiminta aloitettiin Oulussa. Sieltä kendo on levinnyt ensin Kokkolaan, ja hieman myöhemmin myös Tornioon. Torniossa toimii tiedettävästi maailman pohjoisin kendo-seura. Suomen kendoseurojen keskusliitto on SLU:n jäsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *