Milloin Jalkapallo Keksittiin?

Jalkapallo peli

Jalkapallon alkuperäisistä juurista käydään yhä keskustelua. Jalkapalloa muistuttavia pelejä on pelattu tuhansia vuosia eri kulttuureissa, mutta nykyinen jalkapallo on syntynyt 1800-luvulla. Lähdetään purkamaan jalkapallon keksimisen salaisuus.

Jalkapallon Varhaiset Juuret

Ensimmäiset jalkapalloa muistuttavat pelit löytyvät useista muinaisista kulttuureista. Esimerkiksi kiinalainen peli cuju, jota pelattiin jo vuosisatoja ennen ajanlaskumme alkua, muistuttaa monin tavoin nykypäivän jalkapalloa. Cuju-peliin kuului pallo, joka piti potkia verkkoon ilman, että käytti käsiään – perusperiaate, joka on tallella vielä nykyjalkapallossa.

Myös antiikin Roomassa ja Kreikassa pelattiin jalkapallon kaltaisia pelejä. Kreikkalainen episkyros ja roomalainen harpastum olivat pelejä, jotka sisälsivät elementtejä nykyisestä jalkapallosta. Myöhemmin, keskiajalla, Englannissa syntyi useita jalkapallon edeltäjiä, jotka olivat paikallisten yhteisöjen suosiossa.

Nykyaikaisen Jalkapallon Synty 1800-luvulla

Nykyaikainen jalkapallo muovautui nykyiseen muotoonsa 1800-luvun Englannissa. Tuolloin koulut ja yliopistot alkoivat kehittää omia jalkapallosääntöjä, jotka vaihtelivat paikasta toiseen. Tämän seurauksena saman katon alla saattoi pelata useita eri jalkapallon variaatioita.

Vuonna 1863 perustettiin Englannin Jalkapalloliitto (FA), jonka yhtenä tavoitteena oli yhtenäistää säännöt. Jalkapalloliiton ensimmäiset säännöt kirjoitettiin samana vuonna, ja ne muodostavat pohjan nykypäivän jalkapallolle. Nämä säännöt määrittelivät muun muassa pallokoon, kentän koon ja ottelun keston.

Jalkapallon Kansainvälistyminen

Jalkapallo levisi nopeasti Englannista muualle maailmaan. Ensimmäiset kansainväliset ottelut pelattiin jo 1870-luvulla, ja 1880-luvulla jalkapallo oli jo suosittu urheilulaji monissa Euroopan maissa sekä Etelä-Amerikassa.

Vuonna 1904 perustettiin Kansainvälinen Jalkapalloliitto (FIFA), jonka tavoitteena oli edistää jalkapallon kansainvälistä kehitystä ja hallintaa. FIFA otti järjestääkseen Maailmanmestaruuskilpailut, joista ensimmäiset pelattiin vuonna 1930 Uruguayssa.

Jalkapallon Historia Suomessa

Suomessa jalkapallo saapui 1800-luvun lopulla, ja ensimmäinen virallinen jalkapallo-ottelu pelattiin vuonna 1898. Suomen Palloliitto perustettiin vuonna 1907. Kansainväliseen jalkapalloiluun Suomi liittyi 1908, kun se liittyi FIFA:n jäseneksi.

Suomessa jalkapallo on säilyttänyt suosionsa urheilulajina, vaikka menestys kansainvälisellä tasolla on ollut vähäisempää. Siitä huolimatta suomalainen jalkapallokulttuuri on rikas, ja maamme jalkapallohistoria kantaa mukanaan monia merkittäviä hetkiä ja tarinoita.

Yhteenveto

Jalkapallon keksiminen on prosessi, joka ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin. Jalkapallon juuret ulottuvat muinaisiin kulttuureihin, ja sen nykyaikainen muoto syntyi 1800-luvun Englannissa. Siitä lähtien jalkapallo on levinnyt maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, joka kokoaa yhteen ihmisiä eri kulttuureista ja taustoista.

Saata pitää myös näistä